lördag 19 april 2014

Första paret ut

Jag är klar med det första paret strumpor, av sju. Mest nöjd är jag för att jag fått färdigt mitt aprilufo i tid. I morgon hoppas jag att jag kommer kunna lägga upp till nästa par strumpor som jag tänker sticka. Det ska bli ett par effervesce i orange. Men det tar jag i morgon.

Andra paret är klara!

Egentligen har de varit färdiga några dagar men de behövde liksom ligga till sig lite. Eller, jag hade ingen lust att fästa trådar. De är stickade nerifrån och upp med en häl som man hittar som "short row heel with shadow wraps" på youtube. Den passar tunna strumpgarner, de här är stickade i Regia. Det som ser prickigt ut är ett experiment med lyfta maskor. Utan fot i ser de lite lustiga ut eftersom de lyfta maskorna drar ihop sockan lite, på foten sitter de som en smäck tack vare de lyfta maskorna! Kan bli ett par favoriter. Jag ska bespara er mina rutiga flanellpyjamasbrallor men färgerna stämmer exakt så det blir mina sovsockar. Jag som alltid har så kalla fötter.

Den elastiska avmaskningen ger en fin kant.

Ett steg i min utveckling

Nu har även jag egna hemskickade sockar! Kors i taket!
Efter att ha färgat åtskilliga kilon med sockgarn har jag nu kommit till skott och stickat mig ett par sockor. Mönstret är "Påskrissockar" utan fjädrar, mönstret finns på min blogg Här om du vill sticka ett par själv. På bilden ser du hur jag löst en del av problemet med istickshäl, att sockan blir för snäv över vristen. Jag har gjort en liten ökning före lösa tråden och sen minskat igen då jag stickat i den.
Med hej fr. Tant Kofta

Par nr 2 och Glad påsk till er alla

Inte världens vackraste, men jag har i alla fall gjort av med 2 härvor garn som har legat i mitt skåp i säkert 5 eller 6 år. Betydligt finare i härva än uppstickat. En vanlig slätstickad tå-up-socka med en väldigt fin häl som jag hittade i en bok av Wendy D. Johnson. Bra passform och rolig att sticka.

Skaften blev längre än jag trodde, men jag ville sticka upp allt garn. Dom blir fina i pjäxorna till nästa vinter.

fredag 18 april 2014

Andra paret ut!


Mitt andra par sockor blev ett par enkla raggsockor i Järbos Mellanraggi. På Stickfest i Väst fick vi varsitt nystan av det garnet som sponsorgåva. Jag gillar både Mellanraggi och Miniraggi, så det var inget svårt beslut att svänga ihop ett par sockor av det. Jag lovar dock att nästa par ska bli mer av en utmaning på riktigt!Sockstickning i solen

Är uppe i Killingi över påsken. Sitter i solen och stickar raggsockor i stepgarn, (med aloe vera och jojoba olja i) och dricker varm choklad. Går i dessa sockar hela vintern, så det passade bra med sockutmaningen. Just nu så stickar jag hällappen där jag stickar förstärkt häl. Skaftet är i resårstickning. 

Glad Påsk!

Precis i tid blev mina påskrissockor klara! Så nu slipper jag frysa om fötterna i påsk!


Par 2 av 8!

Mitt andra par är nu färdiga! Sockinspirationen flödar verkligen tack vare er alla som är med i utmaningen. Det finns så många mönster att sticka och tekniker att prova. De här har jag stickat från tån upp med Judy's magic cast on och sen har jag provat den roliga tomathälen också. Mer info om garn och stickor finns på min blogg.

Nu måste tyvärr sockstickningen stå tillbaka en stund eftersom jag har en del andra projekt som behöver få lite kärlek men jag hejar på er andra så länge.

Två par på stickorna


Mitt första par i min favoritmodell har kommit till de resårstickade skaften - alltså en ren transportsträcka kvar. Då måste det vara ok att börja på nästa par - det som ska ha hälar av modell "tomater". Jag bryr mig inte om att leta upp var garnet i de bägge nystanen är lika utan börjar från mitten av nystanet och ser hur det blir - det blir olika! Undrar hur det ska gå för mig som alltid haft ett stort behov av symetri men jag har tack och lov med tiden blivit mer tolerant.

Camillas första är klara!

Efter att ha repat upp det misslyckade försöket till egosockor har jag nu stickat klart och fäst trådarna (bara två per socka!!!) I dessa som Lillsonen är jätteglad åt.

Ny häl för mig

Igår tillbringade jag med fem gamla arbetskamrater.
Vi har alla samma intresse sticka, sy och alla andra 
handarbetsrelaterade saker som finns.
Stickade vidare på min socka, när hälen skulle
göras fick jag tänka till ordentligt.
Har inte stickat " häl med förkortade varv 
och dubbla maskor ".
Mönstret var svårt att tyda men jag sökte på
nätet och då gick det vägen. 
Är mycket nöjd med resultatet!


Nu hoppas jag på mycket sticktid den här helgen,
hoppas det blir väder så man kan sitta ute.
Glad påsk!

Nu!

Makan har fått en maka! Då återstår det att sticka en maka till en annan makalös socka. Och så två än så länge okända stickade par. Ut på nya äventyr i min sock-stickar-utmaning.Majsan skulle prompt vara med på alla foton. Jag klippte bort henne på de två sista.Nån måtta får det ju vara på linslusandet.

torsdag 17 april 2014

Dina sockor är som pölar av fjädrar


Jag stickade precis klart mitt första par, som heter Spring Pool socks . De är superfina och har ett roligt mönster och en smart hälkonstruktion, men är ganska ostretchiga så sticka inte i för tunnt garn. (som jag gjorde....)


Kom på i morse att det är skärtorsdag idag. Vanligtvis brukar vi åka till stugan denna helg men inte i år. Så jag hade helt förträngt att det är påsk i helgen. På med stövlarna och ut och hämta ris. Insåg att när jag skulle pynta riset att vi har allt sådant i stugan.... Men det är tur att jag har stickor och garn hemma.Jag vet inte ens om de räknas...

Jag är klar med mina regnbågssockor.
När jag har vanliga köpesockor på mig är det ytterst sällan jag bär dem i par, jag har oftast olika sockor på mig helt enkelt, men med stickade sockor blir det ju mer att de är ett par, då brukar jag försöka att sticka sockor som är spegelvända eller något liknande, så att de hör ihop men ändå inte är samma.

När jag och Clara hade releasefest för vår bok i Göteborg fick jag en fin garnbukett med smånystan av Tant Kofta och nu tog jag tag i att sticka av detta garn! Det blev fina regnbågssockor med breda ränder på ena sockan och tunna ränder på den andra.
De är stickade tå-upp med en hällapp och förstärkt häl vilket är min favorithäl och att klura ut hur jag ska sticka dem från tån är det smartaste jag någonsin gjort.

Jag är jättenöjd med dem, MEN, de är lite för stora och hela grejen med #dödergökssockutmaning för mig var ju faktiskt att sticka sockor till mig själv så vet jag inte om de räknas ännu, jag ska klura lite på det, men de är ju så fina så jag behåller dem nog ändå...


PS. dessutom har ju mina första sockar ut blivit ett mönster som finns att ladda ner här

onsdag 16 april 2014

Letar mönster

Kul att vara med i den här utmaningen. Kanske kan en och annan vänster- (eller om det är höger-) socka bli färdigstickad. Har några ensamma sockor som väntar på sina makar. Fast jag letar ju såklart mönster till nya. Vi får se vad det blir. Har inte riktigt kommit igång än eftersom jag har någon sjal som vill bli färdig först.
Hälsningar från Anne Marie uppe i snöiga Jämtland
Första paret klart! Klyddigt mönster, jag lyckades inte lära mig det utan fick kolla diagrammet hela tiden..... Fast det är väl ok, då somnar man inte i alla fall😉
Ikväll lägger jag upp till nästa par - det blir Skew. Det här blir nog en utmaning tror jag!

Chockrosa raggsockor blev det första paret

Det första paret klart, 12-årspresent till Elsa.

Å


Sockutmaning 2014

Nu ska här stickas och omvandla alla fina sockgarner till fina sockar istället för bara garnbollar och nystan...

Gästsockar och solskenssockar på g

Så då har jag börjat ordentligt. För att komma igång började jag med bonusen i min utmaning - att sticka gästsockar. Är inne på sock nr 2 nu. De stickas av den stora mängd raggi som jag har samlat på mig.
Sen den verkliga utmaningen - finsockarna. Jag har börjat med Solskenssockar som Ulrika (Stickamera) har gjort mönstret till. Stickar de i sockgarn från Limmo-design. Känns lite spännande, men än så länge går det bra.
Ser nu att det bara är rosa... måste vara våren :-)

Här är en till som vill vara med och sticka strumpor!

Vad roligt att jag fick vara med i denna utmaning! Emelie heter jag, 28-årig tvåbarnsmamma som älskar garn och pyssel. Har tidigare mest virkat, men på senare tid glidit över alltmer till stickningen. Mest har jag stickat mössor och vantar, och nyligen har jag fastnat för stickade koftor. Strumpor är helt nytt för mig, det har jag aldrig provat på.  Jag bloggar också litegrann, "Citron och Vanilj" heter min blogg. 

Min utmaning ligger i att överhuvudtaget lära mig sticka strumpor. Jag vill lära mig att sticka med "magic loop", och målet är att sticka två par strumpor, allt därutöver är en bonus.

Idag fick jag dessutom "fin-post", regnbågsgarn från Tant Kofta, så nu är jag redo att sätta igång! Ser fram emot att följa alla er andra!Ha en fin dag!

Emelie
Har för mig att Dödergök tyckte att vi också kunde lägga bra länkar ang socktillverkning här. Tänkte på något annat som blir aktuellt sen.... laga sockar.
CookieA har en bra tutorial för en snygg lagning på hemstickade sockar tycker jag här:
http://cookiea.com/news/2012/07/repairing-socks/

och är är ett inlägg med en liknande variant

http://jackie-es.com/the-designing-day/repairing-a-hand-knit-sock-with-a-knit-in-place-patch.php

Tycker det blir mycket snyggare om man stickar en lagning istället för att göra en vävliknande variant.
Lycka till med detta !


tisdag 15 april 2014

Think!Pink!

Mitt första rosa plagg ever. Aldrig burit rosa, inte som barn heller. Det var konstigt att sticka så färgglatt, men inte helt oangenämt. Bara ett par vanliga footies, i Artesano Definition, som jag tyckte var gnissligt att sticka i, men helt ljuvligt att bära. Några grå ränder i Permin Baby sock också. Och vriden resår. Också premiär.

Ett par klart!

Första paret ut för mig i denna utmaning är dessa, jag håller på att knåpa ihop ett litet gratismönster till dem som jag tänkte ska vara klart på torsdag.
Min plan är att jag ska sticka klart de 5 pågående paren jag har hemma och sticka 8 nya par under den här utmaningen, minska lite på stashen med sockgarn! Börjar ju bra i alla fall! :)

Första bilden!

Här är mitt första sockpar.
Inköpt för flera år sedan och nu blev ett bra 
tillfälle att börja på dom.
Färgglada är dom kan man säga!
Håller på med ett par till med falska
flätor med garn från tant kofta men dom visar jag en annan gång.
Ikväll ska det stickas då vi är några som ska träffas.
Ni får ha det så bra i vårsolen.

Frisk eller sjuk-tecken???

Sedan jag kom med här förra veckan har jag nu påbörjat par nr 3 av strumpor... MEN... Jag är inte klar med en enda ännu. Bara så kul att börja på något nytt... Lyckats att börja på en virkad filt med i bomullsgarn... Hur ska jag få tummen ur och göra något klart först :-*  ( är hemma från jobbet med feber och hosta därav mitt val av ämnestext)

Camillas nerifrån och upp blir för små

Jag vägrade länge att erkänna det och stickade på. Jag tänkte att det är nog bra att de är tighta så att de inte korvar sig, men det här blir inte bra! Jag har lärt mig mycket: Lägga upp från tån, sticka två på en gång med magic loop, sweet tomato heel och att Lilldottern med något mindre fötter än jag verkligen hatar rosa... Det får bli till att frogga och börja om. Suck.

Mönstrade sockor från 1936

Dags att välja!

Stickböcker o tidningar vintage.

Det blir nog dessa Mönstrade sockor från Nomottaboken.Mer info på min Ravelry sida

Första sockan!


Första Spring Pool sockan är klar. Jag kom på varför man ska hålla sig till den garnkvalitet som rekommenderas i mönstret... Det ska vara sport och jag tänkte "Äh, alla sockor är så stora på mig ändå de töjs och hur mycket kan det möjligtvis skilja mellan sport och fingering och en halv stickstorlek egentligen!?". Sockan går på foten, men det är tight. Mönstret är inte så stretchigt heller.
Nåja, den lär ju inte bli säckig i första taget iallafall...

En socka klar!

Jajamen! En socka i broken seed stitch i restgarn är klar! 
Min sockutmaning blir att försöka klura ut och teststicka hur enbart fotsulan kan förstärkas utan att det blir klumpigt! Målet är att få till ett par välsittande, slitstarka "undertill-värmande" sockar med kravet att de tar minimal plats i skorna. Först ut på stickorna är ett rosa skaft med falska flätor!Först ut blev två par stickade och tovade tofflor i Sandnes Fritidsgarn. Det som är turkos/orange ska bli en virkad sock med knappar. Såg en bild på ett par liknande som jag antar är från 50-60-talet och bara kände att jag vill ha. Sagt och gjort, det vara bara att börja knåpa på. Vi får se om de kommer att passa någons fot när de är helt färdiga eller om det blir något som sambon får repa upp. De virkas i Viking Sportsragg.
Har ett par vanliga tjocksockor som väntar på att få sina hälar istickade så det får bli nästa projekt att färdigställa dem.


Jag har som utmaning att minska antalet meter garn ur detta skåp. ( Borde även minska ur mina övriga också). Så jag har lite att jobba på :-)

Så äntligen!

Hejsan!
Jag heter Eva och är från Helsingborg. Jag har stickat från och till i 35 år. Det har mest blivit koftor, sjalar och mössor. Mitt nästa projekt skulle ha blivit ännu en sjal om det inte varit för denna sockutmaning. Perfekt tajming!
Jag har stickat två par sockor i hela mitt liv. Ett par uppifrån och ner med strumpstickor för 20 år sedan och ett par från tån och upp med magic loop för ett par år sedan. Gemensamt för dessa två paren är att de blev för stora. Att det ska vara så svårt att få rätt storlek!
Mitt mål med utmaningen känns något blygsam. Jag tänkte börja med ett par från tån och upp med magic loop i ett garn från Schoppelwolle som väntat länge på detta tillfälle. Andra utmaningar blir att prova olika sätt att lägga upp och avmaska, mönsterstickning och lägga upp för två sockor samtidigt.
Jag har ingen blogg men finns som fru_mattsson på instagram och som Eva66 på ravelry.
Och nu till stickningen.....

måndag 14 april 2014

Sockan växer

Stickar på den första sockan ännu och den växer lite varje dag.
Det är första gången jag stickar i avbruten mosstickning, men absolut inte sista. 
 Färgen på sockan blir lite väl grå men det får bli så, den är ändå rätt okej tycker jag hittills.

Ett par färdiga!

Påsklovet började i dag så vad passade bättre än att sticka färdigt sockorna. Mönstret är från Nysta och garnet fanns hemma. Ett strumpgarn i bomull och ull.  Började på andra paret som blir ett par klassiska sockor mönster från Drops.              
Första paret 
                                   
                         
 
Andra paret


                                                     Vill också utmana mig själv

Jag heter Eva och jag har alltid velat sticka sockor men inte gjort fler än några par. Sockgarner har jag därför många på lager vill jag lova :)


Min utmaning blir att endast sticka sockor med garn från mitt lager. Har tidigare bara stickat uppifrån och ner och med strumpstickor. Skulle vara roligt att prova på Magic loop och toe up. Det finns så många fina mönster att välja bland. Tror mina första sockar i utmaningen får bli ett par i avbruten mosstickning som jag sett så många fina varianter på. Ska bli kul att se alla fina sockar som ni andra utmanare gör.

Har en blogg Textil med mera...  där jag gör ett inlägg då och då, väldigt sporadiskt dock.


Vintage sockutmaning för mej

Hej, det är redan en bit in i april men jag hakar på nu. Jag heter Ulrika (AnnaKika på ravelry där jag håller till med den virtuella delen av min stickning) och bor Göteborg.
Jag har stickat en del sockar på senare år men nästan inga från svenska mönster. Jag har gjort en riktig djupdykning i den engelsk/amerikanska mönsterskatten och helt försummat den svenska.

Nu är det också så att jag plockat på mej en del äldre svenska sticktidningar, mönsterblad och böcker. Ni vet de där man kan hitta på loppis om man har en tursam dag, eller kanske ropar in på tradera om de inte blir för dyra. De jag har heter saker som Bäst i stickat, Persons stickhäfte, Jacobsdals och STICKAT och är från 40- 60- talet. Jag har bara stickat någon enstaka sak från dem. Det här får bli den första delen i min utmaning.

Den här begränsningen att endast ta garn från sitt garnförråd är också en bra sak för mej eftersom jag vid snabb titt såg garn till 30 par. Det får också bli en del av min utmaning. Konstigt nog tänkte jag precis: Det skall väl inte vara så svårt eftersom jag har så mycket att välja på. Men det är naturligtvis svårt, jag har så mycket garn för att jag köper mer istället för att sticka det jag har.

Hur många par? Jag vill ju ha ett mål som är möjligt att uppnå men som ändå ger lite utmaning. Jag tror 4 par vuxensockar blir bra, vill jag göra barnstorlek får det vara x2 par. Jag slänger också in utmaningen att endast sticka till andra, jag stickar oftast till mej själv.
Min utmaning

  • Jag ska sticka fyra par sockar från svenska sockmönster äldre än 1965.
  • Jag måste ta garn från mitt garnförråd.
  • Alla sockar skall vara till andra, presenter eller julklappar.


Första paret färdigt

Hejsan!
I lördags kväll blev jag klar med det första paret sockor i utmaningen. De var till min 12-årige son. Helt vanliga sockar ville han ha.
Jag har stickat dem i Austermann Step för att se om hans eksem på fötterna skulle mildras.
Jag skonar er från bilder på hans bara fötter, men på 36 timmar har de blivit otroligt mycket bättre!!!
Han har inte så små fossingar längre, jag fick öka till 72 maskor runt foten och foten är 10,5" lång :)


Så har jag förstås börjat ett par nya. Jag har en helt fantastisk härva med Easyknits Oh Em Gee som en vän köpte åt mig på Grötö. Jag tror att jag vill göra ett par Skew av dem. Men en så lyxig härva vill jag inte hålla på att repa upp om sockarna inte passar...


Så jag valde att göra ett per Skew i ett gammalt stashgarn, Miniraggi. Jag är inte så jätteförtjust i självrandande garn, speciellt om rapporterna är långa och här är rapporterna jättelånga! Mitt ordningssinne kräver att randningen på sockarna blir lika, så jag delade upp nystanet först för att få två nystan som startar på samma ställe i rapporten.
Jag är glad att jag testar mönstret först med ett enklare garn, för jag tror att tån är alldeles för spetsig för mina ankfötter. Jag kan antagligen hoppa över de 6-8 första varven nästa gång.


Här har jag gjort klart tån och foten, det är dags att börja med hälen. Här kan man se hela mönsterrapporten. Ganska lång... Jag tror jag låter den här strumpan vila och gör den andra medan jag minns hur jag gjorde.

Nästa gång kommer jag nog att skifta metoden på minskningarna och ökningarna på foten. Jag får se hur resten kommer att bli innan jag bestämmer mig.