lördag 26 april 2014

Garnet har tagit slut!

Mitt andra par sockor att sticka klart i utmaningen påbörjades i höstas. Det var i Kamillas Stickumaning på Ravelry då man skulle sticka något oväntat. Jag valde att sticka båda sockorna på samma gång med magic loop, något väldigt oväntat som också visade sig vara exakt så tråkigt som jag väntat mig och jag misslyckades med utmaningen. Redan i höstas delade jag upp mitt enda nystan i två och nu har jag delat upp även stickningen och stickar med strumpstickor.
Mönstret är The Classic Sock ur boken 2-at-a-time Socks.
Ikväll insåg jag att mitt garn inte räcker, så jag har nu beställt en extra härva Artesano Definition. Medan jag väntar stickar jag lite på en tröja och gör allt annat man ska göra i livet.

Första paret ut

Första paret klart. Jättenöjd med dessa "vardagssockor" med perfekt passform och lite kortare skaft. Första gången jag gör en förstärkt häl och det var ju jättelätt :) nu blir det absolut fler sockor ett tag. 
Har även börjat på ett par spetsstickade men dom kräver full koncentration och går långsamt framåt. 

Första lååååånga strumpan gjord

Bara bita ihop. Ingen ensam strumpa ska ligga här hemma och gråta. Nu kör jag igång nr 2! :)
(Ni får hålla till godo med en dålig nattbild. Bättre bild kommer när de är klara)

Mönster: Muhu Great Meadows
Design: Tiina KaarelaBra start på lördagmorgon mina sov/soff sockor är klara alla trådar fästa,lagt upp ett till par till dottern i turkost Love baby og hosegarn st 2 1/2 inte min favvo färg precis skulle ju vara Egoist och bara sticka till mej själv det är redan spräckt.Fick hem 2 nya stickböcker igår Knitting Knee-Highs av Barb Brown och Sköna strumpor & Sockor av Madeline Weston så ska gå ut i morgonsolen med kaffe och dessa bara njuta en stund.Mitt garnförbud har fått dispens minst ett par utav någon modell från dessa böcker.

fredag 25 april 2014

Ett par klara

Så då var då ett par av mina tre påbörjade sockor klara. Jag började med par enkla, ja egentligen kanske de inte räknas som en socka utan som en toffel men men jag behövde ett par som var enkla att göra och gick snabbt så jag inte skulle tröttna innan jag hade börjat. Ett par från drops design och ullgarnet Svea från Svara fåret. Blev ganska nöjd med dem i vilket fall.

Så nu ska jag försöka avsluta ett par till innan jag börjar på ett nytt par, försöka sa jag...
.

Nästa utmaning

Den andra sockan blir en riktig utmaning! Hittar inte garn i samma färg som räcker till en hel socka. Dålig planering. Medan jag letar tror jag att jag börjar på en ny socka...

Kraut del 1

Vilket garn! Vilket mönster! General Hogbuffer mönster och magic loop. Bara 1 åt gången än så länge och inte åt mig, blir för stora!

Tycker ni det är viktigt att bägge sockorna är randade likadant?

Jag är på G! Idag har jag börjat med mina första sockor, som stickas med hjälp av "magic loop". Det tog några försök innan jag lyckades, men nu tror jag att det stämmer!

En liten fråga bara; tycker ni att det är viktigt att bägge sockorna är randade likadant? Jag menar när man använder ett garn som "randar" sig själv, är det så viktigt att man började på "samma ställe" i nystanet för respektive socka?


Trevlig helg, alla sock-stickare!

Emelie 
citronochvanilj.blogspot.se

One down, X stycken to go...

Första paret sockor blev klara häromkvällen:
Stickade i Zauberball Stärke nr 2204, enligt Dödergöks ultimata strumpor fast med 56 maskor. Jocke provade dem igår och de satt helt ok (kunde varit liiiite längre men de töjer sig ju lite vid användning också).
Jag har börjat på nästa par sockor:

Detta ska bli ett par Sunday Swing från Knitty.com. Jag gillar mönstret, det är enkelt men roligt. Lätt att komma ihåg och med en snygg effekt. Garnet är Deeply Wicked från Easyknitsoch jag tror att färgen heter Tequila Sunrise eller nåt sånt. Det var ett tag sen jag köpte det och jag har inte kvar banderollen så jag är inte säker. Läckert är det i alla fall!


Utmaningen med hållbara slitytor

Tadaaa! Första etappen av utmaningen är klar, prototypen! Många upprepningar har det blivit, fotdelen är stickad sisådär sju-tio gånger för att få till det så smidigt som jag ville ha det! 

Själva sockmönstret är Fascine Braid Socks från Ravelry (riktigt snygga!) och sockblockaren är en hastigt tillklippt kartongbit från återvinningshögen!
Nu startar nya delar av utmaningen, att upprepa vad jag gjort och dessutom försöka skriva ner det och beskriva tekniken begripligt!


Första paret vintagesockor klara

...och nu har ni fått mej att börja blogga igen. Bloggen har legat nere sedan 2009 när jag tyckte att Ravelry tillfredsställde alla mina behov. Men saker och ting ändras. Nu känns det som om Ravelry fått mej att tappa mitt svenska stickspråk. Därför får det bli bloggande på svenska. Övning ger färdighet.
Och så här blev mina första sockar i utmaningen och dom har jag bloggat om här. Då var det bara tre par kvar. Inte överdrivet mycket retrokänsla, men det kanske beror på vad man väljer för skor. Matchy-matchy med jeans iallafall.


torsdag 24 april 2014

En omöjlig röd


Nu har jag äntligen vågat greppa ett av garnerna som legat alltför länge utan att bli stickat med. Det här är ett sockgarn från Hazelknits  som heter Ruby Love. Ja, alltså färgen är i verkligheten djupt glödande röd och inte blaskigt brun som på bilden. Helt omöjligt att fota färgen så den ser OK ut - har försökt flera dagar med olika ljusförhållanden. Men åh vilket härligt garn att sticka med!

Mönstret är från tyska tidningen Verena, ett specialnummer med bara sockor. Något förbryllande är det titulerat Herrensocken mit Aranmuster vilket inte går ihop nånstans. Inte en korsning av maskor så långt ögat når! Istället är det omslag och hopstickningar listigt placerade som gör att de slätstickade ränderna sticker iväg åt än det ena, än det andra hållet.

Nytt (och utmanande!) för mig är att beskrivningen endast är uppritad som ett diagram. Det är inte helt självklart att hänga med bland alla rutor, pilar och asterisker. Men intressant att det verkar funka att rita ut även all formstickning vid hälen.

Terve Kalajoki!

Det är nåt med finska stickmönster som jag gillar. Här är den ena sockan av Tiina Seppälä. Stickat i härligt ljusgrått Permin Baby Sock, ungefär 60 g gick det åt till strl 37. Vriden resår och anatomisk tå, den bästa tå jag trätt mina egna ner i. Vi ser bara den ena eftersom jag stickade vänstersockan med högermönstret och nu har en upprepningsmanöver framför mej. Det gör inte så mycket. Stickor: mina fyrkantiga favoriter i 3 mm. Nästa par ska jag sticka med 2,5 tror jag och göra skaften längre. Önskar att jag gjort skaften längre. Helt besatt av sockor nu.
Det är så otroligt roligt att sticka. Men fasligt så tråkigt att fästa trådar.
2,5 par sockar som ligger och väntar på trådfästning.( och en hel del annat smått och gott) Men de får ligga ett tag till och jag stickar sista makan färdig....eller så startar jag upp ett nytt par.

Andra paret

Nu är mina Broken Seed Stitch Socks färdiga.

Jag måste säga att jag är nöjd med resultatet.
Den här sticktekniken fungerar utmärkt när man har en massa flerfärgat sockgarn som visat sig vara svåranvänt. Jag har en massa sånt.

Dessa stickade jag i ett Fabelgarn som jag inte vet varför jag köpt och en rest av ett Ingelise sockgarn. Det senare är väldigt mjukt och skönt.Det går framåt på stickorna efter lite gör om gör rätt,lagt första paret åt sidan efter upprepning men men,hittar fint mönster på söta Bäddsockor första provsockan klar ett par till upplagda i svart samt 1 par i Regia strech i alla regnbågens färger,även ett par ljusblå i Regia soft fluffiga och goa tv-soff sockor till MEJ.Gå ut på Patik Modelleri "bilder"finns mycket fina "tofflor" mm en fröjd för ögat,ha en bra dag

onsdag 23 april 2014

kolla en socka!

Halva första paret klart. Nr två är påbörjad. Passformen blev kanon även utan mönster och den förstärkta hälen blev fin. Taggad till tusen att få klart tvåan nu.

Första paret ut!

Första paret i den här sockutmaningen är färdigstickade! Dom är stickade i avbruten mosstickning och med en short-row-heel.
Än så länge följer jag min utmaning eftersom dom är stickade i bara restgarner :) 

Hälproblem

Jag trodde att jag var så smart när jag ökade innan hälen på de här tå-upp-sockorna. Det var jag inte. Det blev en jättestor häl, det såg inte klokt ut. Men jag fick extra träning på kortvarvshälen när jag gjorde om. Nu är de lagom stora och sitter åt lagom runt foten. Nu är frågan om längden på skaften, jag tror att jag ska ha korta skaft. Hur långa skaft hör ni?

Hur går det med sockutmaningen Lisa?

Eh... alltså... Sockan blir för liten och jag måste börja om. Och hälen blev väldigt smal så jag funderar ärligt talat på att byta mönster. Men ett par sockar SKA det bli. Nån gång... innan september.

Färgglada SkewSent igårkväll kunde jag fästa de sista trådarna på mina första Skew-sockar. Det är det första paret i utmaningen och nu är det fyra kvar för min del.

Garnet är helt och hållet underbart! Jag hittade det på Etsy och HDYarns. De hade inga garn där just nu, men tydligen väntar en uppdatering på lördag. Det garnet som de här är stickade i är 80 % Merino, 10 % Cashmere och 10 % Nylon. Det är fantastiskt mjukt att sticka med och vansinnigt skönt att ha på sig.Jag gillar även att med hjälp av mönstret så fortsätter ränderna hela vägen upp på sockan, utan att brytas för hälen. Mina blev något varv för långa i foten men annars tycker jag att de sitter skönt på fötterna. Det kommer nog till att bli fler sockar i detta mönster och allra helst randiga.

Bara sockarna kan lysa upp vilken grå dag som helst!

/Johanna

Snart är första paret klart! Jag sparar resåren till en tv-kväll. ;) Jag har inte följt något särskilt mönster, men så här har jag gjort: Judys magic cast-on. La upp 16 maskor. Ökade 4 maskor vartannat varv till 48 maskor. Jag stickar med magic-loop, så ökningarna blir i början och slutet på ovan- och undersidan. Stickade fram till där foten blir ben (om ni förstår) och sen Fleegle heel. Den är helt suverän (i mitt tycke). Googla eller titta på Youtube. Den är lätt att sticka, det blir inga hål, man behöver knappt räkna och bäst av allt den har en fin passform. Och sen resårstickning på skaftet.
/Stephanie

Första paret klara


Dom är avmaskade nu i och för sig. Fick snabbt göra det innan jag skulle iväg och jobba natt.
Bara restgarner. Eskimå har jag använt för att slippa frysa om fossingarna till hösten.  Mönstret är Happy Scrappy fast jag stickade båda sockorna likadant. Har lite garner kvar så det blir kanske happy scrappy vantar till nån av tvillingarna som tydligen inte har vantar till kommande höst.

tisdag 22 april 2014

Första paret klart!

Har nu färdigt första paret, bara att fästa kvar på ena sockan.
Att det alltid ska vara så tråkigt.
Är jätte nöjd med dessa " glad sockor "

Har nu börjat på nästa par, dessa är från samma häfte
Regia häfte 157.
Nu är det inte lika färgglatt, men tror dom kommer bli fina ändå.


Trodde dessa sockor bara var att köra på
hade inte läst mönstret så noga.
Men det är en liten "rullkant" under mudden
så man fick starta upp två stickningar och 
sticka fast den.
Kul med ett nytt moment igen som jag inte hade gjort tidigare.

Har även hunnit med en tur till Tant kofta idag.
Det blev handlad lite garn till sockor och till en sjal.
Vill ni se så kolla på min nystartade blogg Virre's stickning.
Ankfötter


Det första paret jag blev klar med blev ett par ankfötter. Man kan väl säga så här att det gula garnet i kombination med mina små fötter och uppenbarligen min lösa stickning resulterade i ett par väldigt stora och slappa gula strumpor, så tillika ankfötter. Dock väldigt fina ankfötter! Murgröna av Joanna Nordstrand har uppmärksammats av både den ena och den andra under stickningens gång och det var verkligen rolig stickning! Det är nog mest jag som misslyckades den här gången. Men jag tänker att efter en 40-tvätt kommer de sitta som en smäck! Och det är troligt att jag stickar dem igen i present till någon.

Första paret klara

Sockor till mig med lyfta maskor stickade i Opal 42 gram och Fabel 30 gram.


En socka klar

Foto: Första sockan klar. Under fårskinnet: en sovande Rallykatt.
#stickamera #sockor #sockutmaning #dödergökssockutmaning

Första sockan är klar (och tån ihopsydd med kitchener sen jag tog bilden). Fort går det inte för jag jobbar mycket och har en triljon andra saker jag stickar på också, men här är den. Och nummer två är påbörjad. :-)

måndag 21 april 2014

En bit på väg till målet

Jag presenterar mina mål igen och redovisar hur långt jag kommit:
1. Jag skaffar mig sticktid. Det har jag gjort... Det kan vara så att jag förtog mig lite i början av mitt påsklov, skulle försöka hinna ikapp med massor. Sedan orkade jag inte något... annat än att sticka. Jag tror (och hoppas) att det nu gett mig ny energi.
2. Jag stickar klart de två par sockor som jag ska ge bort och som redan finns på stickor. Båda sockorna i båda paren är redan igång. Jag har stickat klart sockpar nummer ett. Ett par vardagssockar till min bror. 

Sedan har jag bytt ut rundstickan i mitt septemberprojekt i Kamillas utmaning förra året. Jag trivs inte alls med rundsticka och magic loop och absolut inte med båda sockorna på samma gång!


3. Jag stickar ett par sockor i mitt finaste sockgarn, Sokkusu, en fin present med fina utvalda mönsterförslag på banderollen.

På gång

Nu har jag hittat ett mönster. All in a Row Socks. 
Godmorgon och Glad påsk på er!

Första vintagesockan stickad och resåren på socka nr 2 påbörjad. Tån kallas i boken från 1939 bandintagning och har 6 m mellan minskningarna på varje sida. Tån sys när det är 26 maskor kvar ihop med sticksöm, jag kallar det annars maskstygn (kitchener stitch på engelska).
Här finns också den första beskrivningen av minskningen som kallas ssk (slip, slip, knit) som jag sett på i en beskrivning på svenska.
Skall den vridna minskningen lägga sig vackrare, kunna de två maskorna först lyftas med högra stickan, sedan stickas med vänstra stickan genom instickning från sidan.

Hälen är en tredelad bandhäl som stickas med två aviga maskor på varje sida innanför de lyfta yttermaskorna. Det blir en fin dekorativ detalj och hälen sitter bra på. Den detaljen finns i min "bibel" för stickning av vintagesockar, Nancy Bush's bok Knitting Vintage Socks, och där på hälen som kallas German heel. Hälen är annars mest lik den hon kallar Dutch or German heel. Tån kallas i hennes bok för Wide toe.

image

söndag 20 april 2014

Camilla utökar sin utmaning

Påbörjade ett par svarta egosockor, men insåg snart att de blir för stora för mig. Vad göra? Repa upp? Nej då kom jag på att jag ska sticka fötterna i detta svarta fabel och sedan sticka skaften i olika glada färger i lanette. Det vore ju bra om jag kunde kallat det restgarnsprojekt, men jag har en massa lanette i olika färger som jag köpt utan att ha något särskilt mål med det och så har jag ledsnat på det... vad gör jag med dessa herrsockor sedan då? Jo jag tänker ge dem till stadsmissionen så att sockorna i vinter kan värma någon som behöver det. Min nya utmaning är att sticka så många par jag kan av det sockgarn jag har hemma i kombination med lanetteskaft och sedan skänka dem.

The Crimson Stag

Blev igår klar med första strumpan ur min fandomserie. Mönster är House Baratheon socks och garnet är Cascade Heritage. Det finns otroligt många bra sockmönster där ute om man är intresserad av Game of Thrones. Samantha Holt, som har gjort en serie strumpor med Wheel of Timeinspiration, har gjort ett otroligt vackert mönster som heter Dragonstone. Det stod mellan dessa två mönster men fick bli Baratheon eftersom jag inte hade något bra garn till det andra. Men nu har jag två strumpor som behöver en maka! Frågan är bara om det blir Spring Tweed eller Crimson Stag som blir klara först.

Jag har kommit på en till fandom som ska läggas till på listan, nämligen Buffy! 

Broken seed stitch

Detta blev första paret ut för mig. Broken seed stitch socks i två olika nystan fabel. Lite lagom korta så här till våren. Ja, jag gillar stickade sockor även nu.

Par #1

Så är första paret klart, härligt meditativ stickning :-)
Mönstret är Hermione´s Everyday Sock och jag använde garnet Opal Cotton (Annual Series) från 2009 (ull, bomull, nylon)
Stickor 2,25 mm och åtgång ca 75 gram.

Nu ska jag klura på vilket mönster / garn från stashen som ska bli mitt nästa par.
Men först ska jag göra klart minst ett UFO ;-)Fish Lips Kiss Heel

Följer med stor förtjusning alla strumpstickare med dito projekt. Väldigt roligt att få se och få vara med på det här. Vi skulle komma med lite tips och länkar och idag kom jag att tänka på Sox Therapist fantastiska mönster/mall, Fish Lips Kiss Heel,  som visar hur man undgår hål när man gör häl. Det är dessutom ett helt kompendie med på hur du gör mallar på vänner och familjens fötter så att du alltid, oavsett om du stickar uppifrån eller nerifrån, får perfekt strumpa till den som den är avsedd för även om personen inte finns i närheten. Toppen! Allt detta, 16 sidor, kostar 6kr på Ravelry. Sällan köpt något så prisvärt.

Själv har jag kommit så här långt på mina Muhu. Flugorna är snart klara och något litet mönster mer sedan är det dags för hälen - jippie! Hemsk bild men det är vad man får om natten med en Iphone. Bättre bilder kommer så småningom när sockan är klar.