lördag 17 maj 2014

Fandom 1 klart!

Och där blev mina GoT strumpor Crimson Stag äntligen klara! Tog nästa en månad då massa annat fick gå före men nu sitter de äntligen på fötterna. Mönstret är House Baratheon och garnet är Cascade Heritage. Första gången jag stickar i det här garnet och det är helt ljuvligt mjukt! 


 Flätor över åtta maskor var ingen höjdare att sticka. Jag brukar göra min flätor med hjälp av ett gem men det funkade inte med så många maskor så det fick bli flätstickan på de varven. Tittar man uppifrån ser man gliporna som blev mellan de stora flätorna. Försökte sticka så fast som möjligt i övergången men maskorna drog sig ändå. Tur att de upprepas likadant hela tiden. Då ser det ut som en del i mönstret!Då ska jag bara välja vilken fandom som kommer nu..
  • Tolkien (antingen LOTR eller Bilbo)
  • Wheel of Time
  • Harry Potter
  • Doctor Who
  • Game of Thrones
  • Discworld
  • Agatha Christie
  • Sherlock
  • Buffy
Kom just på en sak! Jag gjorde sju omgångar av mönstret i skaftet.
Seven stags for the Seven Kingdoms of Westeros!

Trollstickning

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg om hur det går troll i min sockstickning i Bloggers mobilapp, passande nog så vägrade appen publicera inlägget, så nu när jag har tid och sitter vid min dator så försöker jag på nytt.

Det går alltså troll i min sockstickning. Först blev mina Skew på tok för stora, och efter lite tandagnisslan så repades den halvfärdiga sockan upp och jag påbörjade ett par Astrakan istället. Dessa visade sig istället bli lite små, och den förstärkta (antar jag?) hällappen var ingen favorit, men det blev ändå okej, trodde jag. Nu lutar jag åt att de är för små, och i avvaktan på ett slutgiltigt beslut kring huruvida även denna halvfärdiga socka ska förpassas till de sälla jaktmarkerna så har jag nu påbörjat ett nytt par Skew, denna gång med stickor 2 (istället för 2,25), men samma garn - Drops Delight, och en tanke om att aktivt försöka jobba med att tajta till stickningen lite. Det blir bättre, verkar det som, men mitt socksticksjälvförtroende är inte direkt på topp, och jag är väldigt sugen på att slänga allt vad sockstickning heter långt in i ett mörkt hörn och istället påbörja en Spectra (en sjal, alltså). Jag tänker också att det kanske vore klokt att variera all denna doom-sockstickning  med ett enklare och mer lättanpassat sockmönster, så om någon har ett bra och beprövat sådant utan allt för mycket resårstickning så tas det tacksamt emot!

Jag har iallafall lyckats köpa en härva underbart sockgarn trots att jag just nu har inköpsstopp. Det ropade så högt och intensivt att jag bara inte kunde säga nej, så nu är jag en härva Rowan Fine art i färgen Raven rikare. Vad det ska bli är dock inte bestämt, men jag ska verkligen försöka hålla mig ifrån att göra en sjal av det.

Tyvärr finns det inte så mycket att visa bilder på, froggat garn är knappast något under av fotogeniqueitet. Men innan sommaren är över ska jag ha tre par sockar att visa upp, eller åtminstone ett. insha'Allah.

fredag 16 maj 2014

Vem är jag egentligen?

Jag är chockad själv, men igår lade jag upp till ännu ett par sockar...
Jag lovar ingenting om dessa, men just nu är jag inspirerad att göra Jättesnygga sockar!
(Hjälp! Vad har hänt med mig?) ;)

Hej igen 😉

Kolla precis in på Cottemor hon har lagt ut sitt mönster Majsockor med Jaquardskaft,
så har ni lust att sticka dom så kan ni lätt göra det nu!
Skulle vara kul att se fler varianter.

Tredje paret klara!


Nu är Majsockor med jaquardskaft klara.
Dessa sockor är stickade på stickor 3,
dom är inte så fasta som mina strumpor brukar vara.
Lite lösare passform. 


Igår var jag på ett litet " symöte" undra varför man kallar det så när ingen syr!
Alla stickar och virkar.
Då starta jag upp mitt femte par, ville ha något som bara stickas utan att behöva
kolla på ett mönster, så det fick bli Dödergöks avbruten mosstickning.
Utmaningen nu är att sticka dom med Magic loop. Fungerar helt okej får se hur det blir vid hälen.
Har inte bestämt vilken häl jag vill ha än så länge.


Är lite tveksam till mitt färgval det såg bättre ut när nystanen bara låg bredvid varandra än hur det blev.
Vi får se!

Ser lite bättre ut i solljus iallafall.
Garnet är Austermann Step med aloe vera och jojoba olja.
Hade inte så många färger av det garnet att välja på och ville att det skulle vara samma.
Hoppas det ska var bra för mina fötter. 

Så här går det med fjärde paret, Fascine Braid Socks.


Nu får man kanske börja klura på vilket mönster man vill ha till nästa par.

Ha det bra i vårsolen!torsdag 15 maj 2014

Fjärde paret färdiga

Här har det varit lite trögt med sockstickning ett tag men i går kväll tog det fart igen! Jag bestämde mig för att göra färdigt paret jag höll på med innan jag fick börja med något annat.


Mönster: Anna av Ulrika Korkola/Stickamera
Stickor: 2,5 mm
Garn: Enfärgat Fabel och flerfärgat något liknande men vet inte säkert
Roligt, lättstickat och de passar perfekt!

Så nu kan jag dyka ner i lådan med garner och mönster och börja på något nytt!

onsdag 14 maj 2014

Kalajokisarna!

Nu är de färdiga.


Sockarna med mönstret Kalajoki.


Bambutickor nr 2,5. Gick ändå förvånansvärt snabbt att sticka med dem. Fast de är tunna.Underbart garn från Limmo-design.Har vräkt ikull mig i en badenbaden på balkongen och njuter av värmen från sockarna och sipprar på en jumbokopp kaffelatte.


Livet är bra härligt!


Praktiskt med kamouflagefärgade sockar. Ifall jag skulle vilja klättra upp i ett träd. Och hänga knäveck. Och tror att ingen ser mig.


Önskar dig en härlig onsdagkväll! Kram!

Strumpa 2 av 7 färdig

Jag är färdig med mitt andra par strumpor i utmaningen. Det är herbology socks från inofficial knits of harry potter. Jättesköna att ha på sig. Dock har jag bara provat dem eftersom en del av utmattning för mig var att inte använda strumporna innan utmaningen är färdig.  Nu är det bara fem par strumpor kvar. ..

Hej, vad det går

Det är inte klok vilken inspiration jag har just nu. Ideèrna bara flödar och jag tycker att jag har lite för få timmar på dygnet.
Här uppe i norr har vi snart midnattsol och då behöver man inte så mycket sömn.
Mina knästrumper är klara och jag har stickat ett par sockar med en istickshäl.Magic loop

Mina första par sockor är snart klara och jag planerar för nya par. Tanken är att jag skall försöka mig på att sticka båda sockorna samtidigt med Magic loop, har dock aldrig gjort detta förut så det är en stor utmaning. Jag har letat efter bra beskrivning på hur jag skall göra men är fortfarande väldigt osäker på detta.
Så jag tar tacksamt emot råd på var jag kan hitta bra beskrivning på hur jag gör? Vilken längd jag behöver på stickor? Samt en beskrivning på sockor som fungerar i detta sammanhang eller kan jag sticka vilka sockor som helst?

tisdag 13 maj 2014

Första bonusparet!

Här väntar vi fortfarande på lillebror som ännu inte har kommit trots ett par falsklarm (bf mindre än en vecka bort). Ägnar dagarna åt att vila och så klart åt att sticka :-)Har hunnit med ett par Effervesce (http://www.ravelry.com/patterns/library/effervesce). När jag började tänkte jag för en stund att jag nog aldrig skulle bli klar men se sen gick det ju allt snabbare :-)

Dags att fundera ut nästa projekt!

Igång igen...

Efter ett litet uppehåll i sockstickningen blev jag idag klar med mitt fjärde par i utmaningen.
De här är till mannen och nu har han fått två par korta sommarsockor att ha på sig efter stranden för att fötterna ska hålla sig mjuka. Garnet är förstås med aloevera som vanligt. På bilden är det jag som har dem på mig så de är lite stora. Att sticka hälen med Eye of Partridge-mönster är en favorit och dessutom blir det mer slitstarkt.
Nu ska jag sticka klart en kofta som jag ska ha på en begravning nästa vecka men sedan ska jag sticka massor av fina sockor till mig själv och kanske några till andra.

Restgarnsprojekt
Ytterligare en anledning förutom att det är kul att sticka strumpor och att jag vill ha fler stickade strumpor för mig att gå med i den här utmaningen var även att den kommer generera mer restgarner till min krokade filt jag håller på med. I denna filt krokar jag in restgarner av tunna strumpgarner såsom Opal, Fabel och Regia etc, som jag eller andra fått över och som är så små att man inte direkt kan göra något annat av. Jag har sparat på mig från egna strumpor samt att jag fått en del garn av vänner eller för mig främmande vänner från exempelvis Online Stickcafé vilket jag ju så klart är jätteglad för. Helst använder jag flerfärgade strumpgarner men en och annan enfärgad snutt har också fått följa med. Enligt beräkningar ska det ta mig ett år och fyra månader att kroka klart denna filt om jag krokar minst en timme per dag. Jag har inte krokat på ett tag nu tyvärr, men den här utmaningen får mig verkligen sugen igen!

Fästa garnändar

Sockorna Påskris av Tant Kofta, är färdigstickade sedan länge, men jag har inte fäst alla "femtielva" trådarna än! Phu! Jag som igentligen inte tycker om att fästa trådar, varför valde jag då ett mönster där det är så många trådar att fästa? Det gör jag senare, tänkte jag, och påbörjade ett nytt par sockor.
Nu har jag nästan stickat klart de andra sockorna, ett mycket trevligt mönster.
http://www.ravelry.com/patterns/library/show-off-stranded-socks

Mitt tredje par blir att få till maken/makan till en strumpa som blev stickad för ett och etthalvt år sedan (skulle ha blivit ett par i julklapp). Långt skaft med en fläta utefter yttersidan på strumpan. Alltså, spegelvända nästa strumpa.

Sockar från skolslöjden 1944

Det här är en bild på en socka och en provbit med en häl som finns i det Digitala museets samlingar. När jag har letat efter äldre mönster till min utmaning (sticka 4 par vintagesockar) så har jag fler gånger sett att man gjort så här i läromaterial för sockstickning. D.v.s delarna stickas i olika färger för att tydliggöra de olika momenten (olika färger på resårband, smalben, häl, kil, mellanfot och tå). Jag tror nästan jag ska göra något sådant till utmaning nummer 3 eller 4. 

Och en fråga: Vad kallar ni den lilla biten under hälen som består av förkortade varv? Alltså den lilla vita delen. Har den ett eget namn på svenska?

Stickade sockor - skolslöjd från Uppsala stads folkskolor, Uppsala 1944.
Fotograferade av Paul Sandberg Upplandsmuseet

måndag 12 maj 2014

Äntligen klara

Ibland tar livet en del överraskande vändningar och tid för stickning saknas. Nu har jag iaf lyckats få klart 2 par Geisha. Utmaningen var att gräva i garnlagret. Allt garn  i nystanet gick inte åt, ett Noro Kureyon sock räcker till mycket ... Nu ska jag gräva djupt i förrådet = utmaning, och välja ngt nytt att sticka från Kitted Socks East and West = ingen utmaning. När vi nått september hoppas jag på ett ngt mindre lager än nu.
Började på ny stickning i gårkväll

skulle jobba natten i går så när jag satt på bussen till stan så tog jag fram garnet och stickorna för att lägga upp till nya halvvantar tänkte jag.
Tog ena garnet och skulle börja lägga upp maskor.. tar garnet dubbelt, lägger upp 3 maskor...  tittar och funderara om jag ska ändra till dubbelt garn men 2 olika garner... ändrar mig och tar dubbelt av enfärgat.. ändrar mig igen o lägger upp för 4 ggr men på enkelt garn.. nä tar upp och utan att tänka på vad jag gör så vänder jag på min sticka.. ( rundsticka... )  när jag äntligen kommer på VAD jag håller på med så ökar jag redan från uppläggningen.. och ser att jag börjat på tå upp sockar..
berättade detta på jobbet och de bara skrattade åt mig..
Så kom vi fram till att det behövs strumpor till våra patienter.. så av mina småstumpar kommer jag göra sockar... satt i natt o mätte en fot och tå häl på 8 cm så går det ju snabbt o sticka...
 Nu ska jag laga middag till mig o mina töser innan det blir natt nr 2 på BB. och nån liten stickning med i väskan :)

Par 2 klara av 4

Då är gladsockor till en arbetskamrat klara för leverans.
Nästa par bli till KM i diverse restgarner.

söndag 11 maj 2014

En liten fråga om randiga sockor

En liten kort fråga bara; när ni stickar randiga strumpor (med 2 eller flera olika garner), låter ni då trådarna följa med eller fäster ni dem efter varje varv? Jag tänker mig att ränderna, eller de olika fälten, ska vara ca 3 cm.

/"Sock-nybörjaren"

Mitered socks #2
Tredje paret i sockutmaningen blev ännu ett par Mitered socks, den här gången med lite fler maskor. Men även dom här ska flytta iväg. Lite avis är jag allt på den som ska få dom!
Det utmanande med dom här sockorna var att jag, ännu en gång, använde restgarner. Perfekt!

Följetången Broken Seed Stitch Socks

Sockorna i turkos blev färdiga i början av veckan.

Jag har börjat på ett par till, samma fabelgarn, men nu med gul bottenfärg.


Kraut är klar!Halvklarat min utmaning, stickat på Magic Loop, men de är för stora så det blir världens bästa dotters nya sockar. Mer information finns här