onsdag 23 juli 2014

Nu har jag stickat fyra par.


Detta par heter Bascket weave rib socks och är ett gratismönster som finns på Ravelry. Mönstret är enkelt, roligt och snyggt. Garnet kommer från Tant Kofta och jag är supernöjd. Har insett att jag nog inte kommer hinna med några åtta par som Erika, men jag bestämmer ju reglerna i denna utmaning själv så det är helt ok. Och ena strumpan är lite större än den andra. Det ska vara så, säger jag. Höger fot är säkert lite tjockare än vänster!

tisdag 22 juli 2014

Alla misstags sockor

Jag erkänner. Jag tillhör dem som hellre blundar för eller försöker dölja ett fel i en stickning, istället för att riva upp och göra om. Men ibland kan det bli i mesta laget...

Det började med att jag stickade en hel mudd på ett halvt nummer för stora stickor. Men strunt i det, jag gör likadant på andra sockan.

Sedan skulle jag sticka första hälen, men hamnade fel i räkningen. Det rev jag faktiskt upp. Så det skulle egentligen inte vara med i inlägget.

Jag plockade upp maskor längs hälen helt rätt (!) Men så minskade jag först på varje varv ett par gånger när det skulle varit på vartannat. Och sedan minskade jag inte tillräckligt många gånger. Och till och med när jag insett att jag minskat för få gånger så minskade jag inte tillräckligt många gånger. (!)

Och så stickade jag sockan för lång. Men då hade jag redan fäst trådarna i den. Men det finns ju de som har längre fötter än jag, så det var kanske inte så farligt, trots allt.

Men intagningarna för tån ser konstiga ut, jag vet inte riktigt vad som hände där.

Så skulle jag göra en socka till, och då helst en likadan. Det vill säga upprepa mina misstag. Jag lyckades inte med det heller. Fel i resåren, upptäckt så där en 20 varv för sent. Intagningarna efter hälen ser absolut inte likadana ut som på den första, och den här gången såg intagningarna för tån helt rätt ut.

Och så skulle jag fästa trådarna på den andra sockan. Den femte tråden (ungefär) som ska fästas klipper jag av intill det stickade innan jag har fäst den..... Lösningen? Ett knorvbroderi över hålet. Och det blev inte snyggt.

Men klara blev de.

Och här är mina Alla misstags sockor, stickade i diverse restgarner ur sockgarnsförrådet:Ser ni knorvbroderiet? Det är också misslyckat.


Och mina tår fyller inte ut sockan.

Sensmoral: Sticka inte sockor när du slåss med mygg, tittar på spännande film på tv en mörk kväll, när det är över 30 grader varmt i rummet, när du pratar för mycket, när ....

Men det här är par nummer fem, så jag har klarat min utmaning i förtid. Kors i taket. Om misstagssockor räknas alltså...

Garnet gör sockorna!

Äntligen klar! 

Eftersom jag vann garnet i en utlottning här tänkte jag att det var läge för ett uttömmande inlägg om upplevelsen av att sticka de här strumporna. 

Jag har stickat dem på magic loop, två på en gång, tå-upp. Det var första gången jag körde magic loop. Ville testa nåt nytt så det fick bli det nya. Valde också en ny häl, fishlipskissheel, men tån hade jag gjort förut. Det är Judy's magic cast on, och den är en favorit. 

Garnet! Hela grejen med den här stickningen var ju garnet. Det är himla fint. Alltså Manduzana har verkligen lyckats få till en snygg randning. Jag tycker det ser ut som en akvarellmålning, och associerar till Carl Larsson och Alfons Åberg. Varje rand har blivit 2-3 varv och det blev väldigt levande att de inte är lika breda, och att färgerna inte är helt jämna. Mycket cred till Manduzana alltså! 

Garnet är 75 % superwash-ull och resten nylon och jag tycker att det känns mindre plastigt än andra sockgarner, även om det inte känns som 100 % ull. Kvaliteten är ju en smaksak och själv är jag lite skeptisk till superwash. Det går ju ut på att man typ gör nåt kemiskt med ullen (behandlar med nåt ämne tror jag) så att den kan tvättas i maskin, och när fibrerna blir superwashbehandlade förlorar de också en del av ullens fanstastiska egenskaper. En sån bra egenskap är att ull inte drar åt sig smuts, och en annan att det värmer även när det är vått. Men jag är inte expert på detta, ska sägas. Och för att vara ett sockgarn så behagar det en ullnörd som jag ganska väl ändå. 

Stort plus till garnet i alla fall! Helt klart. Har fått positiva kommentarer på stickkafé om just garnet. Sockorna är ju bara helt ordinära sockor. Till storlek 40 gick det åt en och en halv härva ungefär. 50 gram hade kunnat bli ett par låga sommarstrumpor (se bild på min instagram där jag heter idiofon, reklam reklam). 

Lite om teknik: 

Judy's magic cast on är fet. Jag använder den typ varenda gång. Den är få bra. Finns på youtube. 

Toe up är bra. Då kan man anpassa garnmängden och bestämma själv när man är klar. Eller sticka upp allt garn. Om man gör två på en gång. 

Två på en gång var trevligt. Fördelen var att jag slapp second sock syndrom, nackdelen att det var segt mellan de olika momenten. Jag uppskattade också att jag kunde sticka hela 128 maskor (två halva varv) innan jag behövde greja med kabeln. 

Magic loop: jag ogillar grejandet med kabeln men vande mig. Jag har aldrig ogillar strumpstickor så det kändes lite onödigt men alla älskar ju magic loop så jag ville ge det en chans. Jag testade en gång för några år sen men då blev det bara fel. Nu blev det rätt och lätt. En klar fördel var att det passade som resestickning eftersom inga stickor riskerade att halka ur i väskan. En nackdel var att det var jobbigt att trassla ut trassel som jag hade råkat få, när jag hade två sockor som satt ihop med långa kablar. 

Jag tog en garnände från insidan av nystanet och en från utsidan, så att jag bara hade ett nystan i taget. Detta valde jag efter att ha rådfrågat online stickkafé där nån sa att det absolut blir jättetrassligt och nån annan sa att det är jättepraktiskt på bussen. Första nystanet avlöpte väl. Jag har använt ca en halv midsommarafton och en hel söndag åt att trassla ut trassel. Tips från coachen: ha inte stickningen liggande löst i en stökig tygpåse som är så stökig att du panikletar efter busskortet hela tiden. Det blir trassel. Andra nystanet skärpte jag mig och fick inte ett endaste trassel. 

Fishlipskissheel var trevlig och lätt värd sin enda dollar mönstret kostade. Men jag tycker mönstret var lite väl pratigt och många sidor för en häl. I beskrivningen ingick en lång avancerad procedur för att mäta ut var hälen skulle hamna. Det sket jag i. Jag läste igenom den, förstod ungefär var hälen skulle börja i förhållande till folknölen och provade strumpan inne på en tågtoalett, höftade lite på hur många ränder jag hade kvar till hälen. Och passformen blev utmärkt. Själva hälen blev bra, men det blev kanske lite hål där det brukar bli hål, trots att jag drog åt hårt där man skulle dra åt hårt för at undvika det. 

Avmaskningen är helt vanlig avmaskning men extra löst. Det blev bra. Har testat andra elastiska varianter förut men denna blev bra. Varför hålla på och mixtra med långsamma metoder när det går att bara avmaska lite extra löst? 

Fota sockor: inte helt lätt. Den nya trenden är att man ska stå på en stol. Jag körde lite independent style och vände mig i krumbukter upp och ned och lyckades ta en bild som blev okej. Tycker nästan det ser ut som jag inte tagit den själv. Men fick lite komplex när jag såg fötterna i nya vinklar. 

Nä men jag tror det var allt. Beskåda sockorna här nedan. 

Och här är en länk till Manduzanas webshop. In och handla! 

https://www.etsy.com/shop/Manduzana

(Nej, jag har inte blivit tjatad på att jag ska göra reklam. Jag är bara nöjd med garnet. Däremot vill jag tacka för pressen jag kände att bli klar efter att garnfärgaren ba "vad roligt det ska bli att se hur det blir" och sen ba "Manduzana följer nu dig på instagram". Väldigt positivt!)


Cadence socks

Sockor nummer 5 är klara i min sockutmaning. Men min utmaning var ju inte att sticka ett visst antal sockor utan att sticka upp 5 nystan - även snuttarna, det går sådär med det. Alla sockor lämnar ju snuttar efter sej!!!

Cadence socks heter dessa och mönster finns på ravelry. Garnet är Cascades heritages och det vann jag i en av garnutlottningar som Dödergök har haft här på bloggen. Ett jättefint, skönt, mjukt och lent garn. Nu har garnet blivit till ett par fina tunna sockor. Något som jag verkligen gillar med mönstret på sockorna är hur fint mönstret ändrar sej bara genom att man flyttar om maskorna.
DSC_0135[1]
DSC_0137[1]

Next Level!

Nu har jag tagit min sockutmaning till nästa nivå och förenklat sättet att sticka den förstärkta sulan jag klurade ut för "Spännande steg"! Denna sulan är betydligt enklare och mycket roligare att sticka. Principen är att börja med en vanlig förstärkt hällapp och fortsätta tekniken på sulans undersida hela vägen fram till tån. Därifrån är det förstärkta maskor på både fotens över och undersida. Detta par har jag stickat efter mönstret Broken Seed Stitch Socks i Regia sockgarn Angora Merino (vitt) och Easyknits "oh em gee#00007" (flerfärgat med korta rapporter). För den som är intresserad finns fler bilder här!


No. 2

Mina sockor nummertvå i denna utmaning är klara.


I bruten mosstickning,som jag så länge tänkt prova. Jag har stickat de a och r m på varvet med enfärgat så att det multifärgade hamnade "utanpå". Gjorde först "fel" så att det blev så, och eftere n del velande så fick det vara så.


Garnet ärFabel, stickor 2 1/2, 64 m i skaftet och 60 på foten. Stickade på strumpstickor på cubics trä.

En färgklick att ha under jeansen i höst och vinter!
Nästa par blir mer diskreta till jeansen, och har snygga flätor!Det är Oden Socks, mönster av Vicke vira - finnas på Ravelry.
Även här Fabel och stickor 2 1/2. 

Nummer fyra skulle jag vilja sticka i gult - något tips på garn?


Kram Malin

söndag 20 juli 2014

Sjätte paret klara

Dom har varit klara i några dagar, men har inte hunnit visa dom.
Det blev Vifflas vimpel sockor.
Dom är stickade i Fortissima Alpacka och restgarn från Tant Kofta.
Hade det orange/gula garnet till mina Vernus. Har fortfarande lite rester
kvar så det får bli i några andra sockor.Har startat upp ännu ett par sockor där jag hittat på mönstret till skaftet själv får se om det blir bra.


Ha det så bra i sommarsolen!