lördag 3 maj 2014

Tre par strumpor på stickorna

Just nu är har jag par strumpor på stickorna.
1:a paret de blå/grå/oblekta som jag skulle färdigställa och renskriva mönstret till har lite kvar på skaftet.
2:a paret grön/turkos/lila med "tomathäl" har bara skaften kvar.
3:e paret som skulle ha någon form av strukturmönster eller annat mönster och som jag kanske skulle sticka efter ett färdigt mönster är nu framme vid hälen, se bild nedan. Det blev inget färdigt mönster trots att jag lånat flera väldigt inspirerande böcker och lusläst alla mönstertips här - mer om böckerna en annan dag.

Har på de här strumporna använt 1) strumpstickor, 2) två rundstickor, 3) en rundsticka och magic loop - mer om vad som fungerar bäst enligt mig en annan dag. Jag jobbar på för att finna det för mig optimala sättet att sticka strumpor. 


Ut i gräset

Par nr 5 är just klara. Stickad från tån och upp. Med ett nytt strukturmönster och smart häl utan upplockningar. Jag älskar när det bara är två trådar att fästa när man stickat färdigt. http://www.ravelry.com/patterns/library/scyllaStickandet går framåt,stx 2 par klara till mej kallt men underbart väder är på mitt älskade torp stickat rensat ogräs stickat skruvat ihop Ett vitrinskåp blivit osams varför läsa bruksanvisningen givetvis fel på lådfronterna fick 2 likadana sidor suck åka tbx till affären i morgon,städat stickat...hoppas morgondagen blir lika underbar

fredag 2 maj 2014

Inspiration

Håller på med en beställningsstickning som måste bli färdig. Men i ett obevakat ögonblick hade jag börjat på en Kalajoki. Bara så där.


Stickor nr 2,5. Underbart garn från Limmo-design. Vill du se ett par sockor jag stickade för ett tag sedan, i detta underbara garn, kan du klicka här.

Är så glad att ni finns, alla kära sockstickare från när och fjärran! Ni ger mig härlig inspiration och stickkämparglöd!


Önskar dig en fantastisk helg! Kram!

Det går framåt

Som jag berättat tidigare brukar jag sticka två par strumpor samtidigt och det är så nu med.

Mitt första par är dessa i Broken Seed Stitch Socks från Dödergök.
Mitt andra par är ett par helt vanliga sockor stickade från resår till tå på vanliga strumpstickor, ett gammalt mönster som jag stickat mycket.


                                                                                                                                                                                           

Mitered socks

Andra paret i utmaningen är färdigstickade! Tyvärr blev dom för små för mina fötter så dom ska flytta till en vän istället. 
Jag har verkligen följt min utmaning med dom här sockorna. Jag har gjort av med smånystan av både Fabel, Opal, Fame och andra småsnuttar. Perfekt restgarnsprojekt! 
Mönstret heter Mitered socks och är gjort av Dödergök!

En liten fisksocka som får vara ensam ett tag.


Livet hände, och min ambition att sticka massor med sockor av det garn jag har fick skjutas på framtiden lite. Jag lyckades börja på en Pomatomus innan kaoset startade och fick med mig den till det temporära boende jag befinner mig på nu. Tyvärr lyckades jag packa ner och stänga in nystanet till den andra sockan, så det blir ett ofrivilligt second- sock syndrome. Jag funderar lite på om jag ska tillfället i akt och okynnesköpa annat sockgarn och passa på att sticka ett par bara för att.
(Det är alltså lugnt med mig, det är inte riktigt så dramatiskt som det låter. Vill inte skrämma nån, livet blev bara rätt kaosigt ett tag. Det går över.)
Innan snön kom...

torsdag 1 maj 2014

Andra paret ut!

Nu är andra paret klart. Dom har bra passform, har stickat samma sorts häl som på mitt första par.
Häl med förkortade varv och dubbla maskor. En bra och snygg häl tycker jag, lätt att komma ihåg hur man gör när man väl har klurat ut hur man ska göra.


Tån är hopsydd med Kitchner stich, har nu lärt mig  att sy dessa stygn utan att ta hjälp av youtube.

Har även hunnit börja på tredje paret, Majsockor med jaquardskaft, Madeleine Bergh är det som designat dessa sockor. Mönster finns att köpa på Ravelry.


Har använt Fame och Fame Trend från M&K.


Solskenssockor

Nu är mina första sockor klara. De är stickade i ett sockgarn från Opal, som har legat lite för länge i skåpet. När jag nu har stickat i det inser jag att det verkligen har legat för länge så nu skulle jag, på en gång, vilja sticka i de resterande garnerna från Opal.
DSC_0240Första gången jag stickade en förstärkt häl, något jag tycke såg jättekrångligt ut när jag läste mönstret, det tyckte jag iofs om allt i mönstret när jag läste det för första gången för länge sen. Men sen dess har mitt stickkunnande utvecklats och dessa stickades utan problem. Jag vågade mej t.o.m på att ändra om i tån :-) Supernöjd är jag!
Min utmaning var att sticka upp 5 nystan med sockgarn. En liten bit på väg är jag nu. Nystanet tog dock inte slut (trots att jag tyckte jag gjorde långa skaft), men någongång den närmsta tiden så kommer den sista snutten att stickas upp.
Mönstret hittar du här!

3:e paret färdiga

Jaa, idag blev 3:e paret sockor färdiga och det är så kul att fästa sista tråden. Tankarna är ju sen en tid tillbaka på nästa par! Hur som helst så är det melerade garnet Schoppel Wolle och det enfärgade Regia båda från Vävknuten. Skaften är stickade i avbruten mosstickning men övergick till slätstickning för jag tyckte de blev lite lösa. Nu blev de perfekta!

Så nu är det bara att kolla om min tanke för nästa par fungerar. Har tänkt mig ett par Anna av Ulrika Korkala. Ha en skön kväll!

Nytt på stickorna

Tack för all inspiration som ni ger mig både här på bloggen och på instagram. På bilden syns mina nya tå-upp strumpor med short row heel. Jag har skrivit lite i min egen blogg om vikten av att lära sig nytt och att utmana sig själv.

Dags för utlottning!

För att fira att vi gått in i sockutmaningens andra månad och för att peppa alla till nya stordåd lottar jag ut en fin fin härva sockgarn. Den här gången är det jag som står för priset och jag har valt ut min absoluta favoritfärg för strumpor, jag har mängder med stickade strumpor i denna eller liknande färg så nu är det dags för någon annan att sticka sig ett par cericerosa/lila strumpor.
Garnet är ljuvligt mjuka Heritage från Cascade yarns och består av 75% superwash merino och 25% nylon.

För att vara med i utlottningen ska du vara medlem i bloggen och skriva en kommentar på det här inlägget senast klockan 20:00 Söndag 4 Maj. Lycka till!

Jag glömde bort att skriva att jag köpt garnet från Garnkorgen om någon blir sugen och inte törs lita på turen. 

onsdag 30 april 2014

tack till dödergök

Jag skulle villja tacka Dödergök till denna sockutmaning 

Ankelsockor klara!

Sockstickningen har legat lågt ett tag men nu är mina ankelsockor i Austerman Step färdiga. Får se om det håller vad de lovar, att jag får mjuka fötter. Det betyder att tredje paret av mina åtta ligger i högen. Meeen, de här måste jag nog prova innan september förstås, jag har ju lite torra fötter.

Utmaning?

Gick med i denna utmaningen med det mycket blygsamma målet två sockpar. Har aldrig lyckats färdigställa ett sockpar (bara små barnsockar en gång i slöjden) så för mig är det en liten utmaning. Tyvärr har jag inte hunnit börja än - har ett par påbörjade som jag skulle kunna färdigställa till det ena paret men vet inte om jag är nöjd med modellen. Så hur det kommer gå återstår att se och jag hoppas kunna göra ett inlägg här nån gång framöver med ett färdigställt par. Det mönster jag tänkt är det populära broken seed stitch som så många gjort här - så enkelt men så snyggt - modell har jag inte valt än.

tisdag 29 april 2014

Nummer ett och två

Första paret ut, Undulating rib socks, stickade i ljuvligt mjukt sockgarn från Punta yarns.


Andra paret, ett par restgarnssockor. Blir glad av att ha dom på fötterna :)
Inte längre skew

Som jag skrev tidigare så upptäckte jag att mina Skew blev för stora. Fortsatte ändå sticka en bit, men insåg sen att jag faktiskt vill sticka sockor till mig själv och repade upp alltihop. Efter det var jag inte så sugen på att sticka samma sak en gång till, utan påbörjade istället ett par Astrakan i knallturkost Drops fabel. 

Med tunnare stickor och en ansträngning för att inte sticka så löst så blir dessa istället snudd på för små. Men bara snudd på, så jag fortsätter sticka och antecknar på Ravelry, så det blir ännu bättre nästa gång - om det nu blir en nästa gång. Sockarna är jättefina, men jag hopplöst dålig på omstickningar.

Misstänker att det är just detta som hållt mig ifrån att sticka färdigt några sockar tidigare, passformen är verkligen viktig, och det är svårt att justera i efterhand. Inte bra för mig som är otålig och avskyr att sticka om och om och om igen.

Bild blir det när jag lyckats fotografera i något sånär rimligt ljus.

Andra paret ut

Sockor för vårpromenaden

Mönster från tidningen STICKAT, nr 3, 1951, s. 36. Rubriken för mönstret är Vantar och sockor för höstpromenaden. Modell: Pernelle, Paris. Pernelle är ett franskt garnmärke så mönstret är förmodligen översatt från franskan av tidningen. Eftersom det är vår kallar jag dem sockor för vårpromenaden. Det är en kort slätstickad socka med nedvikt krage och ett enkelt mönster av aviga maskor på ovansidan. Det är en förstärkt häl med lyfta maskor och fyrdelad bandhäl.


Det skall vara strumpstickor nr 9 (enl äldre numrering) som motsvaras av 2 mm, vilket är det jag brukar använda. Jag använder ett sockgarn med lite nylon som jag svampfärgat med prickmusseron.

Länkar till Ravelry och min blogg

# 2 och # 3

Två par till klara! Jag började glatt på ett par Skew. Vet inte varför men vi kom inte riktigt överens, kan ha varit garnet som var väldigt strävt och kändes lite omedgörligt, eller den inte helt inkörda rundstickan. När första sockan var klar var jag bara tvungen att göra nåt annat. Jag letade upp lite restgarn och fick till ett par Love Socks.Skew nr 2 gick bättre - nu är båda klara!Det var två utmaningar på en gång med dessa sockar - magic loop och toe up. Nästa gång ska jag prova båda sockarna på samma gång, men nu blir det först en baby-kofta.


måndag 28 april 2014

Färdig med första paret nu.

Mitt första par i Dödergöks sockutmaning är klara.
Har tänkt att sticka 4 par sockor till mig själv innan september.


Vilken skillnad det blir på bilden och färgåtergivningen när man fotar i lagom ljus utomhus!
Nu känner jag igen mina strumpor på bilden!

Jag har stickat Heartsocks hålmönster. Som grundmönster till sockorna har jag använt Barbro Wilhelmssons  "Beskrivning där man börjar längst fram i tån och hälen har kil" Uppläggning av maskorna i tån gör jag som Drops. Garnet är Fabel print och stickorna 2½, rundsticka. Har stickat båda strumporna samtidigt.


Nu har jag (minst) tre lila restgarnsfärger som jag kan göra tjusiga restgarnssockar av, tex bruten mossa som jag suktat efter ända sedan Dödergök visade ett par med beskrivning för ett par år sedan.
Men lila är egentligen inte min färg, så nu får det vara ett tag.

Tänkte jag skulle ge mig på ett par mönsterstickade (tvåfärgade) sockor som nästa utmaning. Men när jag tog fram tilltänkt garn upptäckte jag att det ju också gick i lila..
Det åkte ner i sin garnpåse igen och så satte jag mig att jobba och blogga lite istället.


Passade på att sticka färdigt ute på altanen efter middagen innan det ska bli lite kyligare ute resten av veckan. Det blev lite kyligt precis innan jag var klar, så det var skönt att dra på sig dem för fotografering.
Dags att fästa trådarna!

//MalinLilltösens sockor är klara...

...och godkända! :-)


Jag har börjat på sockor till tredje syskonet i familjen; Daniel. Han får också sockor i Crazy Zauberball, fast en annan färgställning:Lite av varje vad jag har på G...suck men kul är det
Snöat in på Franska Liljan..upprepade Water for the elephant men på gång..
Regia
Online sockgarn randat till mej och Cerisa Svarta fåret raggsocksgarn
Till makens jobbarkompis dom är klara...

Hermione och bruten mosstickning

Så var då tredje och fjärde paret klara. Det är sannerligen skillnad på att sticka i storlek 38, som jag brukar göra, och storlek 44. Det är så låååångt fram till tån på den stora strumpan. Men den blev klar till slut. Det var enkla, men effektfulla, strukturmönster både den brutna mosstickningen och på herrvarianten av Hermione's elementary. Så här blev resultatet:


1,5 par sockor

Första paret är klara och andra paret halvvägs. Som ovan sockstickare lusläser jag sockmönstrena och minsann har jag lyckats sno ihop 1,5 par sockor och känner mig superstolt än så länge! Kanske har jag två hela par till helgen, plus ett nytt påbörjat!

Första sockan att bli klar blev en rutig variant av Hjärtesocka. Någonting med modellen och/eller garnet och/eller kombon gjorde att stickningen långsam och det blev lite pliktstickning ett tag. Men resultatet är varmt och gott så makan går nog lättare när jag tänker på hur skönt det blir att ha sockor på BÅDA fötterna.
Först fick det bli en liten paus medan jag stickade ett par Kalajoki i Araucania sockgarn. De bara flög av stickorna! På några dagar hade jag ett par nya sköna sockor som är både snygga och lättstickade!


Måste bli lite mer organiserad i mitt stickande!

Nästan ett och ett halvt par - det här går inte. Redan trött på att sticka "fritt", det blir bra och de passar, men det skulle vara roligt att ha en tydligare målbild. Ny utmaning! Ett - sticka klart de här två paren. Två - sticka efter mönster. Lite ordning och reda, om jag får be. Men allra först - en titt på Ravelry (och det kan ju ta en stund!)
/Stephanie
Fick till en bild till slut,mjuka fluffiga Regia Softy klara,mer på G

söndag 27 april 2014

Nära 1/4

Nu börjar första av fyra par närma sig sluttampen!
Bara några varv kvar av mönstret och sedan tio varv vriden resår. 
De sista två hjärtanen har det gått troll i. Har plockat och plockat om maskor för att jag stickat fel, mer fel blev det.  Men jag repar inte upp, det kommer inte synas under jeansen..

Det har blivit en maka!

Äntligen har sockan fått en maka. Den har legat storögt i korgen och undrat. Blir jag ensam för evigt? Svaret är. Nej.


Nu är de ett par! Stickade i ullgarn från Hemtex(!). Mönster från Drops. Ja. Jag veeeet. Jag gillar ju inte Drops mönster. Men när jag började på Drops julsockor 2012 hade jag inte gjort den ljusa insikten än. Nummer på stickorna är en mycket intressant fråga.


Av någon outgrundlig anledning stickar jag alltid den andra sockan hårdare än den första. Känner du till den mystiska företeelsen?? Därför stickade jag första sockan med stickor nr 3. Och följdaktligen den andra sockan med stickor nr 3,5. För man vill ju ha dem lika stora.


Som vanligt ska Majsan vara med på foto. Till varje pris.Önskar dig en skön söndagkväll!

Sunday Swing - check!

Andra paret klara!


Garn: Deeply Wicked från Easyknits. Färgen heter Tequila Sunrise eller Tequila Sunset, jag minns inte exakt.
Stickor: strumpstickor 2,5 mm.
Stickade till 13-åriga Amanda i min “bonusfamilj”. :-)
Jag har börjat på nästa, ett par enkla slätstickade sockor till familjens yngsta lilla fröken: Sara, 5 år.

Första sockan har blivit färdig sen jag knäppte den här bilden i förmiddags och jag har nu börjat på nummer två. En viss liten fröken frågar så där vart 5:e varv om hennes sockor är färdiga… :-D
Garnet är Crazy Zauberball i färgen 2095 och passar absolut en som gillar “råååååsa!”. :-)


Nytt försök

Jag har börjat om med mina solskenssockar. Mönstret kom inte fram i det melerade garnet, så jag repade upp. Hittade grönt Regia istället. Känns mycket bättre.

Ny färgkombo - samma sockmöster

Insåg att jag gärna vill testa samma Fabelgarn i fler Broken Seed Stitch Socks fast med annan bottenfärg, så i natt började jag på ett par nya med bottenfärg i "babyturkos" Baby og hosegarn.


Ursäkta röran!

Hej alla fina sockstickare!
Jag är helt tagen av hur engagerade ni är, hur mycket roligt och fint som växer fram på stickorna och hur mycket ni bloggar. Det är verkligen jätteroligt att läsa alla blogginlägg.

Den här veckan kommer jag att försöka få lite bättre ordning på bloggen så att det ska bli lättare att få en överblick, jag har redan börjat och därför kan det se lite annorlunda och rörigt ut här inne medan jag håller på och möblerar om.

En nyhet är att jag lagt till en lista på etiketter för att det ska vara lättare att hitta bland alla inlägg på bloggen. Om du märker ditt inlägg med ditt användarnamn (det du använder här inne) och tex det sockmönster du stickar och garnval så ät det lättare att hitta tillbaka till dina inlägg.
Många av er har redan börjat märka era inlägg med etiketter och nu syns de nere i den högra spalten.

Jag har också börjat lägga till en rullande blogglista över alla skribenters bloggar så att man lätt kan hänga med och följa vad som händer hos alla andra och på så sätt kanske hitta nya favoritbloggar. Att färdigställa den kommer att ta lite tid eftersom vi är så många.

För att peppa alla lite extra kommer jag personligen att lotta ut ett tjusigt sockgarn senare under veckan, i framtiden kan det komma fler utlottningar och kanske tävlingar när jag haft tid att ragga några sponsorer.

Fortsätt sticka och njut av våren! //Dödergök