lördag 24 maj 2014

Par 3 på gång

Har börjat på mitt tredje par sockar det är efter Cottemors mönster Majsockar, roliga att sticka och fina blir de.

Back to basic

Efter att ha stickat flera par herrsockar ville jag nu göra det enkelt för mig. Fram med rester från Drops Fabel i färgen Guacamole, basmönstret och gamla strumpstickor 2.5 i metall. Storlek 28, start  uppifrån och häl med traditionell hällapp. Enda avvikelsen från basmönstret blev en liten fläta, eftersom jag gjort en fläta på pappans 45:or.


Men tänk så det kan vara, redan innan de är klara så sitter jag och grunnar på vilka sockar jag ska sticka härnäst, som ska vara lite mer utmanande.

fredag 23 maj 2014

# 5

Effervesce är klara.
Dom bidde liiite stora till modellens små dockfötter, ska plocka upp och göra om tårna.

Nu sticker jag emellan med en sjal, har börjat på en Ethereal Triangular Shawl i fantastiskt mjukt kasmir/silke. Återkommer med fler sockar så småningom!

torsdag 22 maj 2014

Dags för en utlottning igen

 Så här lagom till att sommarvärmen kom har jag den stora äran att presentera den första sponsrade utlottningen här på Sockutmaningsbloggen! Det är Manduzana som mycket generöst skänker två härvor av sitt handfärgade sockgarn i färgen Cactus. (50 g/205 m X 2 i 75% superwash ull 25% nylon)
Kolla in Amandas (som hon ju faktiskt heter) jättefina etsyshop (klicka på ordet så kommer ni dit direkt) där hon säljer handfärgade och även handspunna garner och dessutom handfärgade topsband för spinning.
Förutom att Amanda är en duktig hemmafärgare så är hon också en väldigt aktiv och superpeppande medlem här på bloggen och det är därför extra roligt att hon ville skänka den här vinsten.
Hur gör man då för att vinna? Jo man lämnar en kommentar på det här inlägget senast klockan 20:00 måndag 26/5 så låter jag slumpen avgöra vem den lyckliga vinnaren blir.

onsdag 21 maj 2014

Nu gör jag ett tillägg i min utmaning!

Vad roligt det är att sticka sockor! Mitt mål var att sticka två par, samt att lära mig "magic loop". Andra paret är nu påbörjat, magic loop gillar jag skarpt (lite krångligt vid hälen dock, men det blir väl också lättare för varje gång, och beroende på vilket mönster man har). 


Bild från gårdagens "soffhäng".

Eftersom sommaren inte är slut ännu (knappt börjat, underbart!) gör jag nu ett tillägg i min utmaning. Jag vill också lära mig att sticka sockor "tå upp". Nästa par blir sådana!

Sticka lugnt alla sock-vänner därute!måndag 19 maj 2014

Äntligen

Här kommer mitt första par i avbruten mosstickning stickade på strumpstickor.


Jag tycker att sockorna varit roliga att sticka så det kommer i framtiden att bli fler sockor i detta mönster från Dödergök.
Däremot är sockorna väldigt mörka och murriga i färgen så till en annan gång så blir det ljusare färgval.


Mitt andra par sockor är också på god väg att bli färdiga, brukar ju nästan alltid sticka två par samtidigt.

Vårsockor och Vristsockor


Sockorna för vårpromenaden är stickade och det är dags för par nr 3 i utmaningen. Det blir ett par Randiga vristsockor från Stickboken av Marika Jondal, 1949.


Korta herrsockar med två varvs ränder i svart och vitt (och en liten blå detalj som jag tänkte ha på alla sockar i utmaningen). Garnet är Qualitas sock, superwash, 75 % ull och 25% polyamid. Köpt 2007, det var väl dags att sticka något av det.

Storlek 47

Nu vet jag att det tar lite längre tid att sticka ett par herrsockar i storlek 47. Jag vet också att ett nystan Zauberball räcker, gott och väl. Skaftet är stickat i ett, för mig, nytt mönster. Railway stitch kallas det och kommer ursprungligen från Weldon's, Volume 4, Tenth Series, 1889, page 7. Men jag hittade det i Knitting Vintage Socks av Nancy Bush. Resten av sockorna är ett hopplock av element från olika mönster. Stickade tå-upp samtidigt för att inte riskera att garnet skulle ta slut för tidigt.


Nästan i mål!


Min sockutmaning har varit att försöka förbättra detaljer! Jag önskade mig 

  • riktigt tunna, smidiga strumpor som värmer undertill och ändå får plats i skorna.
  • strumpor med slitstark sula, häl och tå. Stoppa strumpor är ingen rolig aktivitet och jag tycker det är nästan omöjligt få till stoppningen riktigt snyggt.
  • en tät kilhäl (min favorit). Högst upp på kilen vill det lätt bli lösa maskor/hål, där ville jag få det helt tätt!
  • minimala hål mellan intagningarna under hälen (vid det sk hältaket). 
  • att intagningarna vid tårna ska ha en rund form och följa fotens rundning. 

Ja, och nu har jag läst gamla och nya sockmönster på längden och tvären utan att hitta riktigt vad jag söker, klurat, testat och lyckats få till några (i mitt tycke) vettiga lösningar! Det svåraste när jag väl kom på sulans teknik har varit att försöka beskriva den och få det hela på pränt. Tre snälla teststickare försöker sig på mönstret och när de kommer med feedback återkommer jag förhoppningsvis med mer information om hur jag stickat på ett nytt sätt och med ett tillhörande sockmönster! 

Ps. Jag har under en tid samlat på engelska stickord och förkortningar och gjort en sammanställning/engelsk-svensk lathund som finns här om någon är intresserad! ds

söndag 18 maj 2014

Två obloggade par strumpor

Ibland känns det omöjligt att få trådar fästade och foton tagna. Nu gjorde jag det i alla fall. Ett par herrsockar har legat klara ganska länge. De  är stickade i Opal och Regia. "Valkarna" på ovansidan visade sig vara en god idé till min mans fötter, han tycker ofta att sockar känns tajta.  Jag har stickat på 2,5 mm rundsticka, båda på en gång. Eftersom jag har stickat med två färger blev det fyra nystan att hålla ordning på. Ingen lysande idé som ni förstår.


Till mig själv har jag stickat i Crazy Zauberball, färgen Frische Fische, stickor 2.5 mm. När mamma lärde mig sticka strumpor var det alltid med hällap, vändning, upplockade maskor...ja, ni vet. Det har aldrig slagit mig att man kan göra likadant även när man stickar från tån och uppåt. Det funkar och passar min fot väldigt bra. Kilen blir bara åt andra hållet.